Beschrijving bouwproces 3D printer

Dit project heeft plaats kunnen vinden door de toegekende KWTO-subsidie die ons is toegewezen begin 2016

(geschreven door leerlingen uit groep 7/8)  

Foto's zien: http://myalbum.com/album/6tMZvaOpNfvL

Dag 1 3D Kanjers.
Vandaag gaan we bezig met het bouwen van de printer. We hebben de groepen al ingedeeld. We hebben een manager en we hebben materiaal beheer. Ook hebben we de commercieel en de programmeurs en het promoteam. Vandaag gaat het bouwteam alvast van start met het bouwen van de printer. Er zijn 4 bouwteams .

Dag 2 3D Kanjers.
Vandaag gaan we bezig met de 3D printer. Marius, Nick en Thom gingen alle spullen uitzoeken, ze dachten dat dat gemakkelijk was, maar dat viel tegen. Ze moesten alles precies op maat sorteren en dat werd een priegelwerkje. Lisa, Jolien en Keyla gingen kogellagers in het frame plaatsen. Ze dachten dat drukken we er zo in alleen ze hadden er een rubberen doorslaghamer voor nodig. Want het lukte niet met de hand. Dus Dion was snel naar huis gelopen en had een rubberen doorslaghamer opgehaald en toen konden ze weer verder. De programmeurs gingen met meester René praten. Meester wilde weten hoe de 3D printer werkt en ze gingen al een beetje bekijken hoe de websites werken. Justin, Luc, Yilin en Britt gingen een website maken. Op die website kan je dan 3D-spullen kopen.

Dag 3 3D Kanjers.
Vandaag zijn we ook weer bezig met de 3d printer, we zijn nog niet zo heel ver maar dat komt nog wel. We gaan vandaag de 3d printer in elkaar zetten, dus eigenlijk dat het een vierkant frame wordt. Het motortje zit er ook al in. De programmeurs zijn bezig met tinkercad, aan het onderzoeken hoe het werkt. Ze hebben al een paar dingen ontworpen. Het gaat al heel erg goed. Het promoteam (dat zijn wij) lukt het goed om verslagjes te maken. Dit was dag 3, op naar dag 4.

Dag 4 3D Kanjers.
 
Vandaag gaan we bezig met dag 4 van de 3D Kanjers. De programmeurs zijn bezig met allerlei dingen: Chiel en Damien zijn bezig met een sleutel van Generaal van den Bosch en Dion is bezig met een replica van de school. B’ninu gaat motoren maken, allemaal via dezelfde website. Ideaal toch? De bouwers Lisa, Keyla en Jolien gaan de laatste dingen in het frame zetten zodat ze het de volgende keer in elkaar kunnen zetten. Als dat gebeurd is kunnen de andere bouwgroepen ook beginnen met bouwen. De mensen van de groep commercieel gaan bezig met ontwerpen om te verkopen. Die ontwerpen kunnen de programmeurs vervolgens maken achter de computer. We hebben al een paar ontwerpen gezien en ze zijn heel mooi. De materiaalbeheerders gaan alles in zakjes doen wat ze al gesorteerd hebben, want als kinderen bezig gaan met de bouw dan kunnen ze de zakjes pakken en meteen beginnen met bouwen.  

Dag 5 3D Kanjers.
Dag 5 De bouwers Myla, Keyla en Thom gingen het frame afbouwen. Het frame is nu klaar, dus nu kunnen andere bouwgroepen bezig met bouwen. De groep commercieel is de ontwerpen aan het afronden. Ze gaan daarmee naar de programmeurs, zodat deze een echt ontwerp kunnen maken. De programmeurs zijn ontwerpen aan het maken op de site tinkercad, voor de groep commercieel. Nu hebben ze al verschillende ontwerpen gemaakt, zoals een armbandje en een sleutelhanger. De manager Thom ging helpen bij de bouw voor het frame en hij keek hoe de anderen aan het werk waren. De materiaalbeheerders Nick en Thom zijn bezig geweest met het sorteren en controleren van de materialen. Wanneer bouwgroepen moertjes en boutjes tekort kwamen, zorgden zij ervoor dat de benodigde spullen er kwamen.

Dag 6 3D Kanjers.
Dit is een kort verslagje over dag 6. We hebben van alles gedaan de meeste bouwers zijn al aan het bouwen en we zijn al over de helft. De bouwers zijn alles aan het bouwen:  Marleen en Sebas zijn de verwarmplaat in elkaar aan het zetten zodat deze in het frame gemonteerd kan worden.  Chantal en Cathi  zijn de spuitkop aan het bouwen. Jolien, Keyla en Lisa zijn de aandrijfmotor voor de x- en y-as in elkaar aan het zetten. Daan en Jarno zijn de x- en y-as aan het bouwen. De x- en y-as zijn de assen waarover de spuitkop straks heen en weer beweegt tijdens het printen. Hopelijk kunnen we de volgende keer alles in elkaar zetten.  

Dag 7 3D Kanjers.
Jos Kok is vandaag even bij de 3D printer wezen kijken, het ging goed. Jos Kok is degene die ons vanuit 3D-kanjers helpt met de bouw. We hebben het tot nu toe aardig goed gedaan, maar er waren wel een aantal kleine dingetjes die we moesten verbeteren. Daarna kunnen we verder met de bouw. Goed, tot zo ver zijn bezoek. Door met het verslag. Nick is bezig vanuit losse onderdelen de feeder te maken. Deze zorgt ervoor dat de kunststof draad naar de spuitmond geleid wordt en Lisa en Keyla helpen mee. YiLin en Britt maken ontwerpen voor wanneer de printer klaar is die we dan misschien kunnen printen. Luc en Justin zijn goed bezig met de website en zijn ook ontwerpen aan het bedenken die we straks misschien kunnen verkopen. De website kan bijna online. Jarno en meester zijn nu bezig met de printer om te herstellen wat er mis ging. Een stukje bekabeling moest achter een ander asje langs lopen, wat betekende dat x- en y-assen opnieuw losgehaald moesten worden en weer vastgemaakt. Geen moeilijk werk, maar het kostte wel tijd en het moest heel nauwkeurig gebeuren.

Dag 8 3D Kanjers.
Hoi, vandaag zijn we weer bezig met de 3d printer we zijn al heel ver. Het is soms wel gemakkelijk, maar er zijn ook veel dingen die lastig zijn. De bouwteams moeten goed naar de foto’s in de bouwinstructie kijken, want het zit hem in de details bij de bouw. Ook zijn er een paar personen van groep gewisseld, want Myla zat eerst ook bij het promo team, maar is gewisseld met Thara. Nu zit Thara in het promo team en Myla bij het bouwteam. We hopen wel dat de 3d printer snel af is.

Dag 9 3D Kanjers.
Vandaag is dag 9. We zijn echt al heel ver. Alle bouw teams zijn hard aan het werk zodat we de tijd die we verloren hebben met herstellen en opnieuw in elkaar zetten kunnen in halen. Dit zijn de teams aan het doen:
Programmeurs : zijn de benodigde programma’s op de T-schijf aan het zetten, zodat we ze kunnen gebruiken om te ontwerpen. Via deze schijf kan iedereen bij de ontwerpprogramma’s. Ook hebben ze een presentatie gegeven waarin ze de klas uitlegden hoe je met Tinkercad moet werken.
Commercieel: deze groep is bezig met de website en nog de laatste dingetjes daarvoor aan het bijwerken.
Bouwteams: zijn bezig met het frame in elkaar zetten, de spuitkop te plaatsen op de x- en y-as en deze in het frame te plaatsen en de aandrijfmotor voor de verwarmingsplaat.

Dag 10 3D Kanjers.
Wij zijn al ver met de printer. Er zijn wat dingen mis gegaan en toen moesten we weer delen uit elkaar halen. We vonden dat erg jammer. Sommige waren bang om iets eerlijk te vertellen als iets stuk was of dat er een kras op zat. Maar daar kwam meester toch wel achter, dus had dat geen nut. Fouten worden gemaakt en wanneer je ze niet herstelt kun je niet verder aan de printer werken.
Als promoteam ging het soms ook niet prettig, want sommige documenten waren verkeerd en daardoor waren we in de war. Dat was niet prettig bij elke document moest een foto en de computer wilde niet meewerken want dan deed hij erg traag. Bij de programmeurs was er ook een klein probleempje, want ze moesten een presentatie maken. En we snapten er niet heel veel van, wij tenminste dan. De groep commercieel is wel goed bezig, ze hebben goede ideeën en de website ziet er ook prima uit. Ze zijn heel ver.
We maken niet een mug een olifant, in elk probleem zit een oplossing. We vinden dit project super leuk om te doen. Het is een uitdaging en er zijn ups en downs, maar samen komen we eruit. Dit is een verslag van hoe wij bezig zijn met ons project. Het bouwen gaat ook goed. De volgende keer gaan we met elektronica bezig. Dit was dag 10.

Dag 11 3D Kanjers.
Vandaag  gaan we bezig met de verwarmplaat erin te plaatsen. De programmeurs moeten ook actie ondernemen, want we zijn al bijna klaar. Het bouwen gaat nu vrij snel, binnenkort zetten we de elektronica erin. De groep commercieel is bezig met de verslagen op de website te plaatsen de website heet : www.generaal3dkoopjes.jouwweb.nl  Hier kun je alvast kijken, want wanneer de printer klaar is kun je onze zelfgemaakte dingen kopen. De managers hebben niet zo veel te doen, hun werk zit er al op . Dit is dag 11.
Groetjes Thara, Lisa, Marit , Jolien , Luc

Dag 12 3D Kanjers.
Vandaag is er niet veel gebeurd. Het bouwteam is zoals gewoon bezig met het bouwen en Filiz is eruit gestapt en Jolien erin. De meeste kinderen hebben minder te doen omdat ze al klaar zijn met hun bouwonderdeel. We gaan jullie uitleggen waar we nu al zijn en wat we doen: ze zijn nu bezig met het plaatsen van de elektronica. Dat moeten we voorzichtig  doen, want er mogen geen palletjes of stekkertjes afbreken en alles moet op de goede plaats vastgemaakt worden.  De programmeurs zijn nu ook bezig met tinkercad. Dit was een kort verslag.

Dag 13 3D Kanjers.
Op dag 13 hebben we het elektronica er in gezet en gekeken of de printer het deed. We hebben de bedrading van de elektronica aangesloten en gekeken of de printer goed in elkaar zat. De volgende keer komt Jos Kok kijken of alles goed is en dan kunnen we printen.  Ook de kinderen hebben geprobeerd hoe Tinkercad werkt. Veel  kinderen vonden het leuk om te doen. Het commercieel was ook druk met alle verslagen op een rij te krijgen wij ( het promoteam ) hielpen ook mee met de verslagen.

Dag 14 3D Kanjers.
Vandaag was Jos Kok bij ons om de printer af te ronden. Er waren nog wel kleine probleempjes. Eén van de aandrijfmotortjes van de x- eny-as bleek nog een kwart slag gedraaid te moeten worden en er waren nog een paar kleine dingetjes met een paar schroefjes schroefjes en bedrading. Van Jos Kok kregen we een compliment, want dit was voor hem de kortste eindcontrole van alle 3D-printers die hij heeft gecontroleerd tot nu toe. We hebben het dus goed gedaan!
Nu kijken we of de printer het doet. We moeten in ieder geval een handvat en voetjes voor de printer maken.  Anders beschadigt het sneller. Groep 5&6 namen een kijkje, ze keken hoe we de pootjes maakten. Ze keken het niet helemaal af, maar wij ook niet. Het duurt best een tijd voor een product klaar is. Dus toen wij naar huis gingen was de printer nog bezig.